Audrey Hepburn és a “Moon River” mögött meghúzódó történet

Jön egy pillanatra Reggeli a Tiffany’s-ben ahol Holly Golightly (Audrey Hepburn játszik) kéknek érzi magát, ezért kihúz egy gitárt, letelepíti a tűz menekülését, és halkan énekel a “Moon River” -on. Ez egy vicces dal egy New York-i társas számára, de tökéletesen összefoglalja a nyilvános párt lányt, aki csendesebb pillanatokban egy kisváros kedvese.

A “Moon River” -ot Henry Mancini és Johnny Mercer írták, akik akkoriban hollywoodi neveket adtak maguknak Hollywoodban, köszönhetően Mancini munkájának Rózsaszín párduc témát és Mercer dalokat olyan dalokra, mint a “Hooray for Hollywood” és a “Ac-Cent-Tchu-Ate a pozitív ” fehér karácsony.

Mercer Savannah-ban, Grúziában nőtt fel, gyerekkorában csodálatos emlékei voltak, verejtékeket szedtek és óvatosan figyelték a folyót a világon. Alapján A Telegráf, ő kezdett írni egy dalt a déli nyári napokról és finoman folyó folyókról, a “Blue River” dallamot, és hivatkozása a “huckleberry barátjának”, mint a Mark Twain Huck Finn tiszteletére, és az ifjú fiatalemberek gondtalan foltos napjaira.

Amikor Paramount és Mancini felajánlotta, hogy egy dalt készítsen Reggeli a Tiffany’s-ben, Mercer hozzáigazította szövegét Mancini lakonikus dallamához. Mercer rájött, hogy a “Blue River” címet már felvették, így egy újat hozott, és a “Moon River” született a The Telegraph szerint. Hepburn, aki nem ismert énekesnek, maga is énekelte magát, énekelgetve édesen, ha szelíden a pályán, és romantikusan törekszik az egyszerűbb életre.

WATCH: A legjobb dalok a délről

A munkájuk azonban nem lenyűgözte a stúdiót. Ahogy Mancini elmondja, a Paramount Pictures elnöke egy korai előnézetet figyelt a filmre, és bejelentette, hogy el kell távolítani a dalt. “Az általában gyengéd Hepburn határozottan elmondta neki, hogy a halott teste felett lesz” – jelentette ki a Telegraph.

Jó dolog Hepburn felállt maga és dala miatt, mert a kották több mint egymillió példányát az első nyomtatásban adták el. 1962-ben Mancini és Mercer elnyerte az Oscar-díjat a “Moon River” legjobb dalára. A Frank Sinatra, Louis Armstrong, Judy Garland és Sarah Vaughan művészei több mint 500 alkalommal rögzítették, Joan Rivers a dallam egy vicces csavar éneklés, “Joan Rivers, idősebb az égen …” az ikonikus dallamra.

Ami a Mercer gyermekkori folyóit illeti, Savannah városa a River folyó bejáratát nevezte át a tiszteletére, és most a Hold folyó kerülete és a Holdfényes sörgyár folytatja a tisztelgést.