Emlékszel, amikor megvásárolta a táskát a mindennapi lisztet a konyhaszekrénybe? Valószínűleg nem. Ellentétben a többi kamra kapcsokkal, például a fűszerekkel és az olajjal, talán még soha nem vetted figyelembe, hogy a fehér liszt lejár. Meglepetés, lehet! De ne aggódj, valószínűleg jóval fel kell használnod.

Az USDA szerint az általános célú liszt (mind a rendszeres, mind a dúsított, fehérített és nem fehérített) leginkább a vásárlás dátumától számított egy éven belül használható. Az egész gabonából készült lisztek, amelyek magukban foglalják a búzacsírát, sokkal rövidebb eltarthatóságot élveznek. Használja őket néhány hónapon belül a vásárlás után, vagy tárolja a fagyasztóban, hogy meghosszabbítsa az életüket még tovább.

Függetlenül attól, hogy egy tapasztalt süteménykészítő vagy egy palacsinta egy szombat reggeli különlegesség a te házadban, esélye van, hogy sütni és főzni mindenféle liszttel gyakran elég, hogy nem fogsz befejezni a lejárt lisztet. De ha találsz egy táskát a kamrád hátulján, amiről elfelejtettél mindenkit, szippantsd le, hogy ellenőrizze, hogy van-e valami mocsok vagy szagtalan szag, ami biztos jel, hogy ki kell dobnod.

WATCH: Őszibarackvörös csattal

Ha az általános célú liszt nem tartozik a hozzávalókba, vásároljon a legkisebb táskát, hogy megakadályozza annak lejáratát és értékes tárhelyet. Vagy vásároljon lisztet egy ömlesztettáru-tárolóból, így pontosan ki tudja mérni, amennyire szüksége van. (Ez szintén intelligens módja annak, hogy egész gabonából készült lisztet vagy egyéb száraz összetevőket vegyen fel, amelyeket gyakran nem használhat.)

Ha a lisztet légmentesen lezárt műanyag tartályban vagy üvegedényben tárolja – ami segít frissen maradni és kártevőket távol tartani – mindenképpen használjon fel a teljes liszttartályt, mielőtt új táskába önt. Így a “régi” liszt rétegei nem keverednek össze friss liszttel idővel.