13 načina rušenja pite

Pita Tips with Blueberry Pie
Fotograf: Hector Sanchez; Prop Stylist: Heather Chadduck; Stilista hrane: Marian Cooper Cairns

1. Odabir krive kore
Poput brakova, pita korica i punila trebala bi stvoriti dobru suradnju. Kremasti, hladni pite poput čokolade ili Ključni vapno okus najbolje s mrvica kore izrađen od hrskav kolačiće. Pite s voćnim punjenjem, kao što su jabuka ili breskva, trebaju znatnije kore dobivene mamčastim tijestom.

2. Mjerenje sastojaka sve pogrešno
Postoji razlog zašto ljudi kažu da je pečenje znanost. Većina problema u pečenju uzrokovana je sastojcima koji su malo previše lagano mjereni. Vaganje vaših sastojaka dat će vam najtočnije rezultate, ali ako nemate kuhinjsku skalu, pažljivo izmjerite i iscijedite suhe sastojke nožem.

Povezano: 54 Cool Ice-Cream deserti

3. Odabir pogrešne masnoće
Možete napraviti tijesto od pite s maslacem, skraćivanjem ili zaleđem ili bilo kojom kombinacijom tih sastojaka. Svi imaju prednosti i nedostatke, pa je važno odabrati masnoću koja će vam dati okus i teksturu koju tražite. Maslac ima najviše okusa, ali može biti lukav da se razvalja i peče jer ima nisku točku topljenja. Skraćivanje je puno lakše raditi, ali ima manje okusa. Lard kreira najfinije tijesto zbog visokog sadržaja masnoća, ali također nije baš okusan. Mnogi kuhari koriste polovicu i polu kombinaciju maslaca i skraćivanje ili lardo za sretan i ukusan medij.

4. Korištenje sastojaka temperature prostorije
Kada pripremate slatku koru, važno je zadržati masnoću od omekšavanja i taljenja dok razvaljujete i oblikuju tijesto. To može biti teško u toplijim ljetnim mjesecima. Držite sve svoje sastojke dodatno hladno, posebno ledenu vodu i masti. I pričekajte da se tijesto ohladi najmanje 30 minuta u hladnjaku prije i poslije valjanja.

5. Pretjerivanje tijesta
Tijesto možete napraviti rukom ili u procesoru za hranu. Procesor hrane čuva sastojke hladnijim i manje je neuredan. Ali ako želite prstima prljavim rukama i načiniti to staromodan način, brzo radite i lagano dodirujte kada se kombiniraju masti i suhi sastojci. Za najlakšu koru, želite velike, ravne komadiće masti koje su lagano obložene brašnom; masnoća ne smije potpuno nestati u tijesto. 

6. Prašinu s previše brašna
Prljavština countertops i valjak s previše brašna će napraviti tvrd kora pita. Ali ne dovoljno brašna će dovesti do ljepljivosti. Počnite lakšim flouringom countertops i valjkastim pin, i dodati više brašna po potrebi. Neki kuhari radije otvaraju tijesto između dva listova plastičnog omotača ili voska, koji sprečava zabadanje i čuva vaš countertops čistim.

7. Otvorite tijesto pogrešne veličine
Kada izbušite tijesto, provjerite da će se uklopiti u vašu tortansku tortu držeći tijesto nad tijesto. Tijesto bi trebalo biti nekoliko centimetara veće od posude sa svih strana.

8. Svrstavanje tijesta
To se događa. Ali to ne znači da je vaša torta uništena. Možete ga zakrpati s dodatnim tijelom i nekom ledenom vodom ili tukli jaje. Lagano pritisnite tijesto na suzu i uglavi ga prstima, budite oprezni da ne prekomjerno radite tijesto.

9. Zaboravljate li plijeviti punjenje
Mršavo, cvjetno punjenje će pokvariti najnevjerojatniju pita. Neki plodovi poput kupina i jabuka su visoki u pektinu, što naravno zgušnjava pita punjenje. Niski pektinski plodovi poput jagode i bresaka trebaju malo pomoći da postanu gusti i zagušeni. Budite sigurni da ih bacite s brašnom, kukuruznim škrobom ili tapiokom. Dot punjenje s nekoliko malih komada hladnog maslaca kako bi ga još više ukusan.

10. Prepunjavanje pita
Sve ste to učinili; sada nemojte pretvoriti vruće, neugodne nered u pećnicu! Piling punjenja previsoko u tavi pite će ga uzrokovati prelijevanje – osobito s dodatnim sočnim voćnim punjenjem. Spriječite bilo kakve male izlijevanje (i olakšajte prenošenje pita u pećnicu i izlazite iz pećnice) postavljanjem napunjene tortanske posude na ploču za pečenje.

11. Stepping Steam ispod kore
Ako radite dvostruku koru pita, svakako odvojite nekoliko malih proreza na vrhu kolača kako bi izbjegao paru dok kolač kolača. Ili odaberite gornju pita rešetke.

12. Prebrojavanje kora
Savršeno kuhana tijesto treba biti ravnomjerno svijetlo zlatno smeđe. Ako primijetite da je vaša torta prebrzo smeđa, ili se smeđe, pokrijte folijom i provjerite temperaturu peći.

13. Nedostaje vrijeme hlađenja
Pita se mora posve hladiti. Najteži dio izrade kolača čeka da se ohladi. Zato nikad (nikada) ne stavljajte u vruću pita! Punjenje treba vremena da se postavi na sobnu temperaturu. Ako vam se svidjelo pite, jednostavno ponovo zagrijte pojedinačne kriške u mikrovalnoj pećnici prije posluživanja.