To je doba godine kada termostati krenu, a umovi se okreću udobnosti hrane. Kada se radi o najboljim jelima na hladnoću, postoji vrlo malo stvari, po našem mišljenju, koje se ne može poboljšati šlagom, žlicom ili čak i umak od umaka. (Gledamo te, pire krumpir, mesna štruca, i dobro, gotovo bilo što drugo.)

Pilana ili gljiva? Crvene oči ili čokolada? Upravo sada, raspoloženi smo za umak od gljiva. Iako je dobar, bogat govedinski fond često osnova za velika grickalica– neki vole završiti s kremom – sve više i češće, ovih dana ljudi se okreću prehrani više od povrća. Kroz brojne tehnike lako je napraviti bogatu, zadovoljavajuću umaku bez govedine ili vrhnja. Zapravo, ima dosta načina da se napravi srdačna vegansku recepturu od gljiva koja još uvijek omotava papir umami bez pomoći životinjskih zaliha ili mliječnih proizvoda. Evo samo nekoliko prijedloga:

1. Koristite suhe gljive i rekonstituirajte ih u toploj vodi. Spremite tekućinu i koristite ga umjesto govedine.

2. Ako nemate vremena ili ne možete naći suhe gljive, mnogi supermarketi nose gljive. Slično tome, možete zamijeniti povrće i svježe gljive.

3. Konačno, ne zaboravite važnost aromata. Mnoge recepti od gljiva, naravno, pozivaju na papriku i sol, ali ako izbjegavate proizvode životinjskog podrijetla, važnost aromata ne može biti pretjerano naglašena. Malo češnjaka i nekog luk može dodati dubinu okusa koja će zadržati vašu žličicu od neprilagođenog.

4. Ne zaboravite napraviti roux. Vas limenka napraviti roux s biljnim uljem umjesto maslaca. Postoji i niz alternativnih alternativu maslaca bez mlijeka.

WATCH: 5 savjeta za veliku gravitaciju

5. Nemojte se bojati sherrya! Gljive i sherry su klasični parovi, a čak će i malo dodati bogatstvo vašem umaku da nikakva količina mesa sklon limenka. Samo slijedite pravilno kuhanje s vinom: nikad nemojte kuhati sa šerom da ne biste sami pili.