Krumpir: Ultimate Comfort Food

Tater izbornik:
1. Confetti dvaput pečeni krumpir
2. Spicy pećnice

Tata je govorio: “Nikad nisam sreo krumpir na koji mi se nije svidjelo.” Pa, potpuno se slažem. Bit će teško pronaći nekoga tko ne poštuje ovaj svestrani gomolji. Ako ih ljudi izbjegavaju, to je samo zato što se boje riječi “C”. Znaš, ugljikohidrate. Uz sve priče o low-carb dijetama, neki su uvjereni da krumpir, zajedno s drugim škrobnim namirnicama, kao što su kruh i tjestenina, su nezdravi izbori. Pa, nije čudo što se opiremo našoj omiljenoj hrani. Dok su krumpiri doista visoki u ugljikohidratima, to je zapravo povoljna karakteristika. Ugljikohidrati su poželjni izvor goriva našeg tijela, a krumpir je bogat ugljikohidratima koji proizvode energiju, a da ne spominjemo ostale bitne mikronutrijente. Ovdje vam dajemo rječnik pojmova krumpira, neke korisne savjete i dva dobra i zdravstvena recepta.

Tater vrste

  • Russet – Najraširenija sorta, russets favorizirani su za pečenje, prženje, prženje i prženje. Oni su krumpir visokog škroba i imaju mrežu smeđe kože i bijelog mesa koje je malo zrnato i sočno kad kuha.
  • Dugi bijelci – ovi čvrsti, vosak-teksturirani krumpići popularni su za kuhanje, pečenje i za upotrebu u salatama, škriljevcima, juhama i čašicama jer dobro drže oblik nakon kuhanja. Dugi bijelci su krumpir srednjeg škroba i imaju ovalni oblik s tankom, svjetlucem kosom kože.
  • Okrugle bjeline – Ovi gomolji imaju čvrstu teksturu koja im omogućava da zadrže oblik nakon kuhanja, što ih, poput dugih bijelaca, čini idealnim za salate, prženje, parenje i grickanje. Imaju glatku, svjetlucavu kožu i vosku teksturu.
  • Okruglo crvene boje – Ovi ružičasti, bijeli krumpir obično se nazivaju novim krumpirom (što se tehnički odnosi na sve krumpire koji se prerano bere). Okruglo crvene boje savršene su za salate krumpira, pečenje, kuhanje i prženje jer imaju čvrstu, voštanu teksturu.
  • Krumpir od žutog mesa – krumpir od žutog mesa, kao što je Yukon zlato, često se opisuje kao da ima blagu maslinastu teksturu. Njihovo meso ih čini popularnim za prženje i prženje.
  • Plavi i purpurni krumpir – Meso od njih se kreće od bijele do lavande do tamnoplave. Kako bi se sačuvao boju, poželjan je način rada mikro štednjom, ali dobro su i parenje i pečenje. Ove šarene kuglice imaju pomalo okus i aromu.

 

Krumpirni premaz

  • Izbjegavajte kupnju krumpira koji su naborani ili mekani. Uklonite svaku štu ili zelenu površinu.
  • Spremite krumpire u hladnom (idealno 45 ° do 50 °), tamno mjesto koje je dobro prozračeno. Hladni krumpir će razviti slatki okus jer se škrob pretvara u šećer; povećana šećer uzrokuje zatamnjenje krumpira kad se kuha.
  • Jedite svoje zelje – i bijele previše! Krumpir, kao i luk i cvjetače, sadrže anthoksantine, higijenske pigmente, koji ove povrće svojim bijelim nijansama djeluju kao antioksidanti (obećavajuće borce protiv raka). Krumpir također sadrži glutation, antioksidans koji nas može zaštititi od raka. Uz avokado, šparoguru, squash, okra, cvjetača, brokule i sirove rajčice, krumpir ima najveći sadržaj glutationa u usporedbi s drugim povrćem.
  • Ispitajte nove pakirane proizvode od krumpira kao što je hladno, pre-rezano sortiranje. Oni su oprali, rezani i djelomično kuhani za brzu, homestyle večeru. Ako niste kuhali s dehidriranim krumpirovim pahuljicama u posljednje vrijeme, pokušajte ih. Glatki su i imaju više pravih okusa od krumpira nego prije. Dodajte mljevene, konzervirane chipotle chili paprike u adobo umaku ili pripremite hren za ažurirani uvijanje.