Zašto su svježe jagode južni favorite?

Svježe Picked Strawberries
Alison Miksch

Jake jagode pune jagoda su ono što Majka priroda služi u proljećeu izlasku. Kada se dozrijevaju potpuno zasijati na polju pod suncem, jagode nagrađuju našu strpljivost zbog čekanja na njihov dolazak. Oni nam zavlače sa svojim parfemom i urušavaju u slatku pulpu u usta. Zamišljeno je kupiti kutiju golemih bobica koje tijekom zime preplavljuju proizvodni prolaz, ali izvanjske pizze donose obećanja koja se ne mogu održati. Mogle bi biti svijetle boje, ali često su toliko tvrde i neukusne poput šljunka. Jagode dobivene prije sazrijevanja mogu se pretvoriti u nešto crveno nakon što ih pokupi, ali nikada neće dobiti slađe. Ključ za ukusnu voću je vrijeme u toplim poljima da dozrijevaju od kapa do vrha i razvijaju svoj nepogrešivi miris. Aroma, a ne boja, siguran je znak dobrog okusa, pa slijedite nos kako biste pronašli ukusne plodove.

Iznad njihova kupnja po stanu na poljoprivrednim tržištima i stazama na cesti, jagode su lako pokupiti za većinu južnjača na lokalnom pick-your-own bobica patch. S nježnim tegljačem, bobice klize desno od biljaka i u čekajući kantu – ili u usta. Predloženo je da kada predškolska klasa napadne krpicu za prvo branje, poljoprivrednik bi trebao biti mudar da se djeci odmjerava prije i poslije, umjesto na kantu. Tko može kriviti željne okuse? Ni recept, pa ni shortcake, ne mogu pobijediti slatki bobica još uvijek topla od sunca. Svatko tko izađe iz krpa bez sofisticiranog osmijeha je propustio.

Lako je uzgajati jagode kod kuće na jugu, od cijelog vrta do malog lončarstva. Kada ih posadite na sunčanom, plodnom mjestu, ove trajnice proizvode više biljaka i plodova svake godine, a da ne morate raditi ništa osim čekanja i gledanja.

Poznamo jagode “bobice”, naravno, ali zapravo nisu bobice, jer nose sjeme na izvana. Jagode su jedini plod, a svaka od njih sporta oko 200 sitnih zlatnih sjemenki, poput zabavne party haljine. Kako bi se to znatiželjno obilježilo, sve sjemenke jagoda tehnički su zasebno voće, botanički govoreći.

Vrhunac sezone za jagode je prolazno, u samo tri ili četiri tjedna u većini slučajeva, tako da gozba dok to možete. Jedite slasne plodove. Sačuvajte sve pregibane bobice. Pomiješajte sve pod zrele bobice. Zatim jesti više ukusnih, onoliko koliko možete držati. Bit će to neko vrijeme prije nego što se šansa ponovno pojavi.

Nabavite naše omiljene recepte od jagoda ovdje.