Daffodils: Kako posaditi ‘Em Like Mother Nature

Ton cvijet nataljaka čini zapanjujuću izjavu u najranijoj proljeće. Žuti i bijeli sjaj cvjetanja signalizira svu onu zimu, a topli ljetni povjetarici nisu daleko. Postavite ovu fantastičnu žarulju sada, u travnjak ili kontejnere, i uzmite bogate nagrade sljedećeg proljeća.

Narcici dolaze u nevjerojatnom nizu boja i oblika, ali oni su najpoznatiji kao kapljice žute preko polja ili niz bijele duž linije ograde. Oni rade dobro na područjima s hladnim, vlažnim zimama i vrućim, suhim ljetima, ali su uspješno uzgajane diljem Južne. Narcisi su osobito dobri cvjetovi za naturalizaciju u poljima ili prednjim travnjacima, gdje će, uz malu inicijalnu investiciju, godinama imati impresivan prikaz boja.

Jednostavna ljepota
Prirodni narafi podrazumijevaju odabir odgovarajućeg mjesta na prvom mjestu. Sunčano, blago nagnuto polje je idealno, ali ta cvijeća može rasti na brojnim mjestima sve dok dobiju najmanje šest sati sunčeve svjetlosti i imaju dobru odvodnju. Ako planirate naturalizirani izgled za svoje narodnike, uzmite u obzir uzimanje šaku žarulja i bacajte ih u područje gdje želite da rastu. Posadite žarulje gdje su sletjeli, a vi ćete završiti prirodnim osjećajem umjesto formalnog reda. Narsisti vole biti posađeno u jesen, oko 6 cm duboka ili tri puta visina.

Nakon što su cvjetali u proljeće, ostavite lišće zrele i žute za nekoliko mjeseci. Ako ih ne izrežete natrag do tla do sredine mjeseca, žarulje će imati priliku nadoknaditi energiju i pripremiti se za još jedan veliki show sljedeće godine. Obezvrijediti ih svaki jesen s balansiranim proizvodom 10-10-20 ili emulzijom tekuće ribe. To čini veliku razliku u sposobnosti žarulja da se svake godine vrate i množe.

Kupnja žarulja od naranče 

  • Uzmite najveće žarulje.
  • Potražite čvrste i teške.
  • Nemojte ih slomiti.
  • Ako rasadnici na vašem području više nemaju širok odabir žarulja, kupujte ih putem izvora pošte kao što su Brent i Becky’s Bulbs, besplatni 1-877-661-2852 ili www.brentandbeckysbulbs.com i John Scheepers, (860 ) 567-0838 ili www.johnscheepers.com.
  • Ne čuvajte duže od tri tjedna.
     

Ovaj je članak iz listopada 2005. Southern Livinga.