Kada trebate gnojiti Crepe Myrtle?

 

burkesbackyardcomau_phixr-e1467745697651.jpg
Fotografija: burkesbackyard.com.au

Vjeran čitatelj, Lee pita: “Kad bih trebao oploditi moje mirtrole cvrčaka, oni su stari i visoki oko 25 stopa, nikad se ne obrezuju i ne cvjetaju kako bih ih volio.”

Grumpy 124% jamči točan odgovor: Osim ako ih sadite u čistom pijesku ili u vrlo zatvorenim područjima, crvotočni mirti ne trebaju mnogo gnojiva. Oni su dobro prilagođeni većini tla i rastu se u redu bez nje. Ako biste trebali oploditi, najbolje će vrijeme biti u proljeće tek nakon izlaska. Bilo koje vrste s kontroliranim oslobađanjem i gnojivom grmog bi učinile.

Kažete da ste nezadovoljni načinom na koji su vam stare crvene mirtlene cvjetale. Pretpostavljam da je većina cvjetanja visoka na vrhovima grana. Ovo je upravo način na koji visokokvalitetni tipovi poput “Natchez” i “Muskogee” rade dok se veći. Osim toga, njihovi cvjetni klasteri postaju manji, iako ih ima više.

Jedini način da promijene svoje cvjetne navike je njihovo drastično skraćivanje krajem zime. Rezanje ih natrag na debele crtice, praksa koju nazivam “ubojstvo crepea”, dat će vam veće cvjetne nakupine niže. Ja to ne radim, jer volim svoje crepes da izraze svoj prirodni oblik. Ja ih rastu ne samo za svoje cvijeće, već i za njihovu lijepu kore i prekrasne arhitektonske oblike. Međutim, to je pitanje osobnog ukusa, pa možete odabrati da se orezati.

Možete izbjeći Leejeva ozljeda ako pročitate naljepnicu kad kupite mirivu od krepta i odaberete one koji nemaju viši od 10 do 12 stopa – one poput ‘Acoma’, ‘Black Diamond’, ‘Delta Jazz’, ‘Early Bird’ ‘Pink Velor’, ‘Siren Red’, ‘Tonto’, ‘Velma’s Royal Delight’ i ‘Zuni’. Pogledajte njihove opise u knjizi The New Southern Living Garden Book. Nikada ih nećete morati ubiti da ne ostanu slaba.