Ton ostavlja tako lijepa na kineskim evergreima koje ih samo želite posegnuti i dotaknuti. Sjajne zelje, srebrne boje i sive boje s prugama, mrljama i prugama stvaraju suptilnu tapiserija čuda. A kada naučite sve osobine ove opraštene i bezbrižne kućice, poželite poželjeti da vam je netko prije o tome rekao.

To su jednostavni kineski zimzeleni (Aglaonema sp.) lako su od samog početka. Možete ih pronaći gotovo bilo gdje – u trgovini, vrtiću ili vrtnom centru. Možete ih čak naručiti poštom. Postoji mnogo izbora; pa potražite jedan s obrascem listova koji volite, ili pokušajte više od jednog. Koristite ih u različitim sobama u vašem domu, a zatim odlučite koja je biljka vaša omiljena.

Ne trebate zeleni palac da ih uzgajate. Njega nije problem, jer kineski zimzeleni traže samo nekoliko stvari. Oni napreduju pri slabom osvjetljenju, tako da ih možete smjestiti na mjesta na kojima ostale biljke neće rasti. Budući da su tropski, oni vole tople, malo vlažne uvjete s sobnim temperaturama od najmanje 65 stupnjeva. Savjeti za listove mogu postati smeđi ako je zrak previše suh. Dobro vodite, ispustite, a zatim pustite da se tlo malo osuši prije ponovnog radanja. Preopterećenje je najčešći način da se biljke ubiju. 

Vrtlarova tajna
Uobičajena pogreška koju početnici čine pri kupnji biljnih biljaka presađuje nove izravno u ukrasne posude. Odjednom, ove lijepe biljke počinju loše izgledati, a listovi počinju opadati i pada. Rješenje? Nemojte gurati. Mnogo je lakše držati je u plastičnom spremniku u kojem je dolazio. Stavite plastičnu tanjuru ili posudu u svoj ukrasni lonac da biste uhvatili drenažu.

Zašto je ovo bolje za vaše biljke? Mnogo razloga. Izbjegava rizik od šoka na presađivanju. Možete ih voditi tamo gdje jesu; ili izvadite plastične posude iz lonaca, isperite ih u sudoper, a zatim pustite da se isprazni. Ako lišće postane prašnjavo, možete staviti plastične posude u tuš kako bi nježno očistili lišće. Također olakšava biljkama ljetni odmor u hladu.

Je li vaš biljka naslonjen na stranu? Samo okrećite plastični spremnik unutar lonca kako biste uravnotežili količinu primljenog svjetla. Sjeti se, također, da velike biljke u ostakljenim posudama mogu biti teške za kretanje. Ali ako ih zadržite u plastičnim posudama, možete ih podići iz ostakljenih lonaca i odvesti odvojeno. 

Lijepo iznenađenje
U proljeće i ljeto, male cvjetove koji nalikuju onima zajedničkog mira ljiljan (Spathiphyllum sp.) mogu se pojaviti na vašim kineski zimzeleni. Međutim, lišće su pravi show. NASA je utvrdila da ove biljke pomažu očistiti zrak u zatvorenom prostoru. Dakle, ne samo da su jednostavni i bezbrižni, tako i kineski zimski zidovi naporno rade kada imate posla.

KINO EVERGREEN
Na prvi pogled

Svjetlo: niska do svijetla, neizravna svjetlost (Novi izbori s bijelom i žutom u lišću, poput “Deborah”, trebaju svjetliju svjetlost.)

Temperatura: Držite toplo, s minimalnom temperaturom od oko 65 stupnjeva. (Novi odabiri kao što su “Zvijezde” i “Emerald Star” mogu podnijeti temperature do 40 stupnjeva.)

vlaga: Dobro isprati vodom, isušiti, a zatim dopustiti da se tlo malo osuši prije ponovnog navodnjavanja. Također vole malo vlage.

Feed: U proljeće i ljeto koristite tekuću biljnu hranu (10-15-10).

Očekujte plaćanje: $ 8- $ 35, ovisno o veličini postrojenja i otkupu.