Nevjerojatno Boja Clivia

Neke biljke vrijedi čekati, a čekati i čekati nakon toga. Drugim riječima, jednako su kao i žene koje se odijevaju i pokušavaju obući. Sve u dobrom vremenu, lijepo.

 

6a00e55131bf2a88330168e9910247970c-500wi.jpg

Vidi cvjetove biljke koja je moćno testirala granice Grumpyjeve strpljivosti posljednjih šest godina. Zavičajno u Južnoj Africi, to je rođak američke zove Clivia (Clivia miniata). Kombinirajući zgodne lišće s prekrasnim cvjetovima, to je prekrasan kada cvjeta. Ali ako ne znate kako to ispravno uzgajati, možda biste mogli uzeti zadnji dah prije nego što ikad vidite cvijet.

Prvo sam stekao istinsku naklonost prije godinu dana kada sam radio priču Obalni život na nevjerojatnom vrtu pisca Pat Welcha kod San Diega. Pat je sređivao 3 ili 4 velika lonca svijetlo narančaste clivia ispod sjenice. Vizija je bila spektakularna. Kad sam komentirao njihovu ljepotu, Pat je rekao: “Nijedna biljka više ne daje boji u hladu nego klivi.” Prodana sam.

Tako sam kupio jednu galonu biljke clivia ‘Flame’ s narančastim crvenim cvjetovima koje vidite iznad. Presadio sam ga u veliku terakotnu posudu i stavio je u ono što sam smatrao savršenim mjestom – kutom moje blagovaonice s lijepom, filtriranom svjetlošću. Postupno, listovi su napunili posudu i biljka je izgledala tako sretno. I svako proljeće, čekao bih da se čarobni cvjetovi pojave. I …….. ništa.

Konačno, napisao sam o svojim nevoljama na vrtnom mjestu, Plant Porno (gdje biljni geek iz cijelog svijeta objavljuju fotografije o čudnim, čudnim i erotičnim biljkama) i pitaju je li netko znao što radim u krivu. U roku od 5 minuta, imao sam odgovor. Nisam davao svoju klimu pravilnu njegu zime.

Vidi, clivia voli zimsku atmosferu svoje rodne zemlje, što znači hladne temperature (oko 50-55 stupnjeva) i vrlo malo vode. Zato sam preselio moj clivia u moju garažu svu zimu gdje je dobio neizravnu svjetlost i temperatura u 50-ima. Zalijevam možda jednom u 3 mjeseca i nisam oplodio. Konačno, početkom ožujka bilo je dovoljno toplo da stavim clivia na moju prednji trijem. Temeljito sam ga navodnjavao sve dok voda nije izlazila iz odvodne rupe. I ovo je ono što mi je klima izgledala kao posljednja 3 tjedna.

 

6a00e55131bf2a883301676490578a970b-500wi.jpg

Lijepo je lijepo, ha? Strpljenje je stvarno vrlina.

Vi, također, možete uzgajati Cliviju

Clivia je izdržljiva, dugogodišnja i bezbrižna, tako da ne morate biti vrtlarski čudović poput Grumpyja da ga rastu i volite. Potražite ga u vašem lokalnom vrtnom centru. Ako je ne možete pronaći, Logee je dobar izvor pošte. U područjima bez mraza, možete ga ostaviti vani tijekom cijele godine. Drugdje, rasti ga u loncu koju unosite za zimu.

Dajte joj svjetlo hlad, kao izravno sunce će spaliti lišće. Stavite je u lijepu posudu ispunjenu dobrom tla. Pobrinite se da pot izlazi slobodno. Od proljeća do jeseni, oploditi svaki drugi tjedan s opće namjene tekuće houseplant gnojiva. Voda kada površina tla postane suha. Ne brinite ako lišće napuni posudu. Clivia uspijeva s prepunim korijenima i može čak cvjetati bolje na ovaj način. Teško da će ikada trebati ponavljati. Dođite pada, uzmite clivia unutra prije prvog mraza i tretirati ga kao što sam gore opisala. Clivia može biti povezana s amaryllisom, ali cvijeće joj traje dulje. Jedna biljka može cvjetati mjesec dana.

Evo još nekog dodatnog poticaja za probati clivia. Također dolazi u žuto! U nastavku je “Dobra nada”.

 

6a00e55131bf2a88330168e998dbf4970c-500wi.jpg

Pokušajte probati i privucite osmijeh na Grumpyjevo lice. Znate da je njegova sreća najvažnija.