Ne postoji ništa kao što je pokupila prekrasan buket u Publixu ili vašem lokalnom cvjećaru za večeru, samo da biste vidjeli da se u vrijeme posluživanja večere cvijeće izgleda omamljeno, droopy, i sasvim tužno, daleko od dramatičnog središnjeg dijela kojeg ste imali zamislio. Srećom, još uvijek postoji nada za ta cvijeća.

Izrezani cvjetovi imaju ugrađeni rok trajanja, ali točno kako dugo cvijeće traje ovisi o vrsti cvijeta, koliko je davno bilo rezano i kako je toplo u vašoj kući. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste oživjeli cvjetove, barem neko vrijeme.

Prvo, u držite cvijeće izgledajući svježe što je duže moguće, pobrinite se da cvijeće ostane cool. Postoji razlog zašto cvjećari često drže skupo cvijeće u hlađenoj jedinici za pohranu – temperature čahura usporavaju raspad cvijeća. Prema stručnjacima na TeleFloru, idealna temperatura za očuvanje rezanog cvijeća je oko 34 stupnja, mnogo hladnija od većine južnjačkih domova. To znači da želite da traju do vašeg večernjeg odmora ili dok ih ne možete predati nekom posebnom osobi, pronaći hladno mjesto za pohranu kao podrum ili garažu.

Kad ste spremni za prikaz cvijeća, pazite da ih stavite u vaze bez izravne sunčeve svjetlosti i daleko od grijanja ili rashladnog otvora jer svježe rezani cvjetovi ne vole ekstremne temperature.

Zatim svakako svakako ispustite vodu, isperite vazu i napunite čistom mlakom vodom. Prije preuređivanja cvjetova, odrezati oko centimetara od stabljike, na dijagonali kako bi se maksimizirala apsorpcija vode. Tek tada su cvijeće spremne za povratak u vazu.

GLEDATI: Jednostavno Wow s Buffy Hargett: Pink Ombre cvjetni aranžman

Kada novo kupljeni cvjetovi – ili oni koje ste izrezali iz vlastitog vrta – počnete zanijeti, šanse nisu dovoljne da voda može ući u stabljike kako bi latice izgledale dobro. Da pomognem vodu, recut proizlazi pomoću vrlo oštar nož ili par škara. Rezati pod kutom, otprilike centimetar od dna stabljike. Zatim dodajte tri žličice šećera ili paketa cvjetne hrane koja dolazi s mnogo buketa u svježu seriju mlake vode u vazi. Spusti cvijeće i trebaju se popeti. Budite svjesni da postoje određeni cvjetovi, poput tulipana, koji se ne vole mlakom vodom, ali ovo je trik za većinu cvjetanja. Dajte cvijeće sat ili dva i trebali bi se osvježiti, barem dovoljno dugo za večeru.

U slučaju cvjetne izvanredne situacije, ako cvjetovi zamišljaju, ali ne gube latice, Lifehacker predložiti uranjajući ih u veliku zdjelu ili kantu vode na sobnoj temperaturi 30 minuta do jednog sata. Iako to nismo sami pokušali, oni tvrde da će ovo skočiti – započeti procvat cvatnje.