Živimo u divizijskim vremenima, i unatoč najboljim naporima mame, mnogi od nas smatraju da je teže nego ikad biti uljudni kad nesuglasice izazivaju naše ljutnje.

Michelle Kinder, obiteljska terapeutica i izvršna direktorica Momentous Instituta u Dallasu, upozorava kako ova skraćena tolerancija i samilost mogu utjecati na naša naša djeca koja gledaju na svijet. U članku objavljenom u TIME, Kinder tvrdi kako je teško kao što se ponekad može poticati da djeca budu prihvaćena i otvorena (čak i kad se ne slažu) ključ je zdravog “obiteljskog sustava” i time zdrave zemlje.

Kako bi nam pomogao – jer Gospodin zna da nam je to potrebno – Kinder je iznio tri taktike da bi započeo sljedeći put kad se nađete zaboravljavajući svoje dobre južne manire.

1. Čuvajte Amygdala Hijack. 

“Previše reagirao. Svi radimo. To se događa “, piše Kinder. No, razumijevanje onoga što se događa u vašem mozgu kada se ne slažete s nekim može nam pomoći da na najbolji način dođemo u teške situacije. Kada se razlike čine prevelikom za prevladavanje, amigdala – dio primitivnog centra emocionalnog nadzora mozga – može oteti prefrontalni korteks, dom racionalnog razmišljanja.

“Ovakvo preopterećenje aktivira reakciju na borbu, letenje ili smrzavanje i onemogućava da vidimo situaciju s jasnim očima”, objašnjava Kinder. “Kada se aktivira ovako, kažemo ili činimo stvari koje inače ne bismo.”

No, s pojačanom svijesti o onome što se događa u vašem mozgu, kaže kako možemo drugačije upravljati situacijama. Kada se stvari počnu zagrijavati, bilo da je riječ o osobi ili iza zaslona računala, obratite pozornost na fizičke tragove, poput vašeg srčanog udara. Svijest jača vašu sposobnost da se brzo oporavi, održi mir i nastavi razmišljati, piše ona. To nije brzo rješenje, ali može vam pomoći da se opustite i razmišljajte racionalno prije nego što kažete nešto što bi možda moglo oštetiti odnos.

2. Pristupite razlikama sa istinskom znatiželjom.

Prema Kinderu, kad vidimo nekoga novoga, naš mozak ih prepoznaje kao “autsajdera” ili dio naše grupe u manje od tisućiti od sekunde. Ove uske odluke mogu oštetiti našu sposobnost slušanja i održavanja otvorenog uma. Umjesto toga, predlaže slušanje obitelji ili neznanaca znatiželjnom.

“To će ih pretvoriti u vaš um od ravne karikature do trodimenzionalnog ljudskog bića”, objašnjava ona. “To olakšava prihvaćanje svih manjkavih složenosti, uključujući i našu vlastitu”.

3. Model jasnoće i hrabrosti.

“Pozovite pažnju na djela netolerancije, kako javno tako i u svakodnevnom životu”, piše Kinder. “Naša djeca moraju nas vidjeti kako cijenimo raznolikost i razvijamo međusobne prijateljstva – i da bismo vidjeli kako izazivamo naše pretpostavke i rastu u tom procesu”.