cot-e1452273138242.jpg
Fotó: Steve Bender

Sok növényt “örökzöldnek” neveznek, de amikor hazaviszed, megtudja, hogy a történet egy kicsit más. Néhányan kihagynak egy hetet, néhányan kihagynak egy hónapot, és ketyegnek. Ma bemutatom egy igazán örökzöld növényt, amelyik egyetlen soha nem hiányzott a 25 év alatt. Ez a tüskés korona .

Tüskék korona (Euphorbia milii) egy kicsi, fás bokor, melynek neve az éles, fél hüvelyk hosszú töviseknek, amelyek lefedik a fő szárait. Vannak, akik azt állítják, hogy az ágakat vágták, hogy a rómaiak koronát hozzanak Jézushoz. Ezt több okból kétlem. Először is, a növény Madagaszkárról származik – a Kálvária egy darabja. Másodszor, a tüskék túl rövidek ahhoz, hogy elvégezzék a rómaiak munkáját. Végül, ha egy koronát akarsz létrehozni a Szentföldön lévő tüskés bokrokról vagy fáról, akkor a hely bővelkedik a jobb, fájdalmasabb választásokkal.

Mindenesetre, ne hagyja, hogy a tövisek lehessenek. Az üzemem sosem ragadt meg. Miért? Mert mint a zseni, én vagyok, felveszi a potot, nem a szárakat.

 

amazon-com.jpg
Fotó: amazon.com

A tölgyfa koronája a növény fölé emelkedett. Vettem egy negyed évszázaddal ezelőtt, hogy összekapcsolódjak más alacsonyvízi növényekkel egy kicsi, kőkonténerben, amit “A sivatagban egy tálban” nevezek. Ez a hat hüvelykes csoda az első naptól kezdve virágzott. Végül átküldtem a saját edényébe. Most körülbelül 24 cm magas és virágzik, ahogy írok.

Az igazi virágok nem feltűnőek, de mint a poinsettia (egy másik faj a Euphorbia) õket elárasztják a szirmokhoz hasonló színes bátrak. Piros a szokásos szín, de rózsaszín, sárga, narancssárga és fehér is láttam.

A thaiföldi óriások hibridek, valószínűleg Thaiföldön tenyésztettek, amelyek olyan magasak, mint a tövisek rendes koronája, de virágok, tövisek és levelek kétszer akkoraak. Ők is széles körű színek és színkombinációk büszkélkedhetnek, mint az alábbi növény.

 

ebay-ca.jpg
Egy thai óriás. Fotó: ebay.ca

Az óriások látványosak lehetnek, de inkább a fajot kedvelem, mert kevésbé durva. Észrevettem, hogy a Giants a pihenő ciklusokon keresztül megy keresztül, amit a faj soha nem csinál, amikor egy kasszában termesztik.

Hol kell Grow It

 

pictureplants-com-e1452278922716.jpg
Fotó: pictureplants.com

Ha ott élsz, ahol soha nem fagy, akkor a tüskés koronát a földön szabadon lehet termeszteni. De valószínűleg nem így van, ezért egy fazékba kell termesztened, hogy egy fényes ablakba bejusson, amikor hideg lesz. Az enyém zárt állapotban van, amikor a hőmérséklet 40 fok alatt esik. 32 fok alatti hőmérsékleten a növény megsérül vagy meghal.

Hogyan Grow It A töviskorona rendkívül könnyű növekedni. Soha nem láttam egyetlen hibát vagy gomba az enyémben. Csak a nap és a jól leeresztett talaj. Ha a talaj teljesen száraz marad, a levelek leborulhatnak és leeshetnek, és a virágzás megszűnik. Ám röviddel a víz után több levél és virág fog lőni. Régi virágok esnek, mint újak pop. A szárazság toleranciája jó hatással van a száraz éghajlatra, de ugyanúgy jól megy a nagy csapadékterületeken, mint a központi Alabama, ahol Grumpy él. Csak győződjön meg arról, hogy a pot jól ürül. A tavasztól a nyárig minden második héten takarmányozott cserepes növényeket egy folyékony, minden célra alkalmas műtrágyával.

források A tüskés korona széles körben elérhető a helyi kerthelyiségekben és az üvegházakban, tavasszal kezdődően. Ha nem találja ott, próbálja meg ezeket a postaszolgálatos bölcsődéket.

Logee üvegházak

Top Trópusok