Coral Bark Maple – A Tree For All Seasons

 

coralbark2-e1415204612826.jpg
Fotó: Steve Bender

Évekkel ezelőtt ültettem két sorban a korall kéreg japán juharfalat a pálya mindkét oldalán az én mellék udvaromon. Azóta, amikor ősszel néztem rájuk, köszönöm a nagy fiúnak, akit tettem.

Azt akartam, hogy egy lombos alagút egy korábban fel nem használt, üres helyet teremtsen, és összekapcsolja az elülső és hátsó udvarát. (Nézzétek szorosan, és alig tudjátok kémkedni a vörös nézett golyó a hátsó.) Coral kéreg Japán juhar (Acer palmatum “Sango Kaku”) tökéletes választásnak bizonyult. Bár végül 20 méter magasra nő, ágai felemelkednek, mint a székesegyház tetőjének bordázott boltozatai, és teret engednek a nehézség nélküli.

Több mint egy évszakos fát is akartam. A korall kéreg juhar kiválasztása helyszíni volt. (Azt mondja, “spot-on”, hogy engem hangzik a brit? Jolly jó!) A neve a korall vörös színű fiatal ágak és gallyak. Télen, amikor minden más lombhullató fa olyan durva, mint a karácsony a sóbányában, ez az, amit a korall kéreg juhar néz ki, miután hó.

 

jkeenan501_phixr-e1415216002988.jpg
Fotó: jkeenan501

A hóról beszélek, tudom, hogy a télen sokkal több hó és jég könyörög. Megcsináltad! Grumpy szereti a rajongóit.

Sajnos a hó és a jég nem tarthat örökké. Miután megolvadtak, a korallok kéregmentesek, hűvös, menta zöld levelek. A japán juharoktól eltérően ez a nyári hőség és aszály tűrőképességét is elviselheti. (Soha nem öntöttem az enyémet az első év óta.) Ahogy az ősz befut, a fűrészelt levelek lassan elhalványulnak egy szép, puha, sárga színű narancssárga és rózsaszínűre. A szín hetekig tart.

 

coralbark.jpg
Fotó: Ralph Anderson

A korall kéreg juhar teljes mértékben részleges napsütésre és jól lecsapolt talajra szereti. Most van egy nagyszerű idő a növény. A legtöbb kerti központban áll rendelkezésre. A nagy fák drágák, de nem kell feláldozni a drága Botoxot. Ez a fa gyorsan növekszik, tehát kezdj egy kicsit. Ezután dicsérjétek az értelmeit és a jó ízlést.