Čuli smo za bruto stavke na stolovima restorana i klice na zrakoplovima, ali očigledno postoji još jedna opasnost koja vreba dolje gdje biste ga najmanje očekivali.

Prema riječima dr. Robert Hayden, glasnogovornika Gruzije za američku udrugu za kiropraktiku, ozljede koje se održavaju dok su u frizerskom salonu rijetke, ali mogu biti ozbiljne, ako ne i prijete životom. Čini se da je krivac dizajn šamponskih zdjela, koji bi mogao biti kriv za više od samo nekoliko minuta nelagode.

Prvi (i najveći katastrofalni) scenarij koji može proizaći iz korištenja šamponske posude u salonu je stanje koje dr. Hayden naziva kozmetičkim udarom. To se događa kada prolaz krvi u dvije arterije koji prolaze kroz kosti u stražnjem dijelu vrata su opstruirani.

Dr. Hayden objašnjava, ako klijent leži glavom natrag u šampon zdjelu dulje vrijeme (čak i za samo 3-4 minute), pozicioniranje može smanjiti protok krvi kroz te arterije, što postavlja potencijal za moždani udar osobito kod ljudi koji su prethodno pretrpjeli moždani udar. Neposredni simptomi uključuju vrtoglavicu, mučninu, zamagljen vid i možda slabost ili nemogućnost pomicanja ekstremiteta. Nagnut se iznad umivaonika, a ne leđa, može ublažiti veći dio tog rizika.

Dok je dr. Hayden izjavio da je moždani udar salona ljepote rijedak, prijavljeni su slučajevi, a klijenti i profesionalci salona trebali bi biti na tragu znakova upozorenja. “Postoje mnogi frizeri s kojima sam razgovarala, a zapravo nisu u potpunosti svjesni potencijalnih ozljeda. Možda nisu vidjeli, ili jednostavno nisu svjesni.

Svjesni rizika također uključuje razmišljanje o manjim ozljedama, poput naprezanja mišića, koje su mnogo vjerojatnije. 

 “Važno je napomenuti da ljudska glava teži obično između 13 i 15 funti”, rekao je dr. Hayden. “U osnovi imate kuglanje na kraju relativno male i krhke stabljike, što je vrat.” Kada se stavi u šampon za pranje, vrat teško podržava, što znači da se mogu naprezati. Da biste smanjili rizik od naprezanja, zamolite svog stilu da vam stavlja ruku iza glave i pomaže vam da sjednete na mjesto nakon šampona.

WATCH: Eww! Dirtiest mjesta u frizerskom salonu

Kako bi se osiguralo brigu o leđima i vratu tijekom posjeta salonu, držite obje noge na podu i koljenima, bilo da se nalazite u stilskoj stolici, šamponskoj posudi ili sjedenju pod sušilicom.