Η ευκολότερη ορτανσία όλων

Οι μπλε, μοβ και ροζ γαλλικές ορτανσίες (Ορτανσία macrophylla) εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο ορτανσία, αλλά ένας αμφισβητίας έρχεται γρήγορα. Τα νέα χρώματα και μορφές, μια μακρά εποχή ανθοφορίας και ένα σίδηρο συνθέτουν την ορτανσία πανικού (Ορτανσία paniculata) ένας τρομερός αντίπαλος. Θα πρέπει να φυτέψετε ένα ή δύο σήμερα.

Καμία άλλη ορτανσία δεν μπορεί να ταιριάξει με την ανοχή της σε θερμότητα, κρύο και ξηρασία. Μπορείτε να το αναπτύξετε από τον Καναδά μέχρι την ακτή του Κόλπου (USDA Zones 3-9). Ευδοκιμεί εντελώς, ο ήλιος και τα παράσιτα δεν το ενοχλούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή αποστράγγιση. Επειδή ανθίζει αργότερα από τα περισσότερα άλλα είδη (το καλοκαίρι το φθινόπωρο), γεμίζει το χάσμα στο χρώμα της ορτανσίας.

Η πιο γνωστή μορφή ήταν το “Pee Gee” (H. paniculata “Grandiflora”), που μερικές φορές ονομάζεται “η μυρωδιά της κρέπας του Βορρά” για την καλοκαιρινή της άνθηση και την ψυχρότητά της. Είναι συχνά εκπαιδευμένο σε ένα μικρό δέντρο μέχρι 20 πόδια ψηλό. Οι στρογγυλεμένες συστάδες λευκών λουλουδιών αργά γίνονται ροζ. Πρόσφατα, έχει αφαιρεθεί από το «Limelight» (παραπάνω), ένας εντυπωσιακός θάμνος που αναπτύσσεται από 8 έως 10 πόδια ψηλός και ευρύς με μεγάλες συστάδες λευκών ανθισμένων με πράσινο χρώμα στην κορυφή. Μια συμπαγής έκδοση, «Little Lime», αυξάνεται 3 έως 5 πόδια ύψος και πλάτος.

Στο ροζ

Μετά το «Limelight» που πωλείται σαν gangbusters, οι κτηνοτρόφοι εργάστηκαν για να δημιουργήσουν νέες επιλογές των οποίων τα λουλούδια άλλαξαν από άσπρο σε ροζ σε κόκκινο με την ηλικία τους. Ορισμένες, όπως η «κούκλα Zinfin», η «φράουλα βανίλιας» και η «Pinky Winky», προσφέρουν λουλούδια που αλλάζουν χρώμα από κάτω προς τα πάνω, δίδοντας ένα δίχρωμο αποτέλεσμα.

Τα clusters λουλουδιών άλλων, όπως το ‘Fire Light’ και το ‘Diamond Rouge’, μετατρέπονται από άσπρο σε ροζ και τελικά κόκκινο ταυτόχρονα.

Ή, τουλάχιστον, υποτίθεται ότι πρέπει. Έχοντας μεγαλώσει μερικά από αυτά στον κήπο της Ζώνης 8Α μου και παρατηρήσαμε άλλους σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η πεποίθησή μου ότι το βορειότερο που ζείτε, τόσο πιο έντονα και πιθανότατα τα ροζ και κόκκινα χρώματα. Βόρεια, αυτές οι ορτανσίες ανθίζουν αργότερα και οι βραδιές δροσιστούν νωρίτερα. Αυτές οι δροσερές νύχτες ενεργοποιούν την αλλαγή χρώματος. Αν δεν φθάνουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και ο καιρός είναι ξηρός, τα λουλούδια συχνά μετατρέπονται σε μαύρισμα. Είναι ακόμα ελκυστικές, ειδικά σε συνδυασμό με το κίτρινο φύλλωμα πτώσης.

Αντίθετα με την ορτανσία οκαλεάφη (H. quercifolia) και μια φορά-ανθισμένα γαλλικές ορτανσίες, πανίδα ορτανσία ανθίζει στη νέα ανάπτυξη. Έτσι, δεν θα χάσετε τα λουλούδια ενός έτους σε κρύους χειμώνες ή κλάδεμα σε λάθος χρόνο. Η καλύτερη στιγμή για να κλαδεύετε είναι αργά το χειμώνα (η απομάκρυνση των αποξηραμένων ανθισμάτων πέρυσι είναι προαιρετική). Οι περισσότερες από τις νέες επιλογές αυξάνονται 4 έως 6 πόδια ύψος και πλάτος. Νιώστε ελεύθεροι να συντομεύσετε τα φυτά που μεγαλώνουν πολύ ψηλά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γιατί δεν άνθισαν οι ορτανσίες μου?

Μπορείτε να φυτέψετε ορτανσίες πανικού σε γλάστρες τώρα είτε στο έδαφος είτε σε μεγάλους περιέκτες. Δώστε τους αρκετό ήλιο. Τα φυτά στο έδαφος θα χρειαστούν μούσκεμα τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου και καθόλου μετά από αυτό. Τα νερά αυτά σε δοχεία τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.