Πότε πρέπει να γονιμοποιήσετε τη Μύρτα Κρέπα;

 

burkesbackyardcomau_phixr-e1467745697651.jpg
Φωτογραφία: burkesbackyard.com.au

Ο πιστός αναγνώστης Lee ρωτάει: «Πότε πρέπει να γονιμοποιήσω τις μυρμήγκιες κρέπες μου; Είναι παλιές και περίπου 25 πόδια ψηλές, ποτέ δεν γίνονται κλαδεμένες και δεν ανθίζουν όπως θα ήθελα».

Το Grumpy εγγυάται σωστή απάντηση 124%: Εκτός αν τα φυτεύετε σε καθαρή άμμο ή σε πολύ περιορισμένες περιοχές, οι μυρτιές κρέπα δεν χρειάζονται πολύ λίπασμα. Είναι καλά προσαρμοσμένα στα περισσότερα εδάφη και μεγαλώνουν καλά χωρίς αυτό. Εάν επρόκειτο να γονιμοποιήσετε, ο καλύτερος χρόνος θα ήταν την άνοιξη αμέσως μετά το φύλλο. Οποιοδήποτε ελεγχόμενης αποδέσμευσης λίπασμα δέντρων & θάμνων θα έκανε.

Λέτε ότι είστε δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ανθίζουν οι παλιές μυρτιές κρέπα. Η εικασία μου είναι ότι τα περισσότερα από τα άνθη είναι πολύ ψηλά επάνω στα κλαδιά. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που οι ψηλοί τύποι όπως “Natchez” και “Muskogee” κάνουν όσο μεγαλώνουν. Επιπλέον, οι συστάδες λουλουδιών τους γίνονται μικρότερες, παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από αυτά.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξετε τις ανθισμένες συνήθειες τους είναι να τους μειώσετε δραματικά στα τέλη του χειμώνα. Τους κόβουμε πίσω σε παχιά σμίκρυνση, μια πρακτική που ονομάζω “φόνος κρέπα”, θα σας δώσει μεγαλύτερα σμήνη λουλουδιών χαμηλότερα. Δεν το κάνω, γιατί προτιμώ τις κρέπες μου να εκφράσω τη φυσική τους μορφή. Τους μεγαλώνω όχι μόνο για τα λουλούδια τους, αλλά και για το όμορφο φλοιό τους και τα θαυμάσια αρχιτεκτονικά σχήματα. Ωστόσο, αυτό είναι θέμα ατομικής γεύσης, έτσι μπορείτε να επιλέξετε να κλαδεύετε ή όχι.

Μπορείτε να αποφύγετε τις δυσκολίες του Lee διαβάζοντας την ετικέτα όταν αγοράζετε μια μυρτιά από κρέπες και επιλέγοντας εκείνες που δεν μεγαλώνουν πάνω από 10 έως 12 πόδια – αυτά όπως το Acoma, το Black Diamond, το Delta Jazz και το Early Bird, «Ροζ Βελούρι», «Σειρήνα Κόκκινο», «Τόντο», «Βασιλική χαρά της Βίλμα», και «Ζούνι». Ελέγξτε τις περιγραφές τους στο New Southern Garden Garden Book. Δεν θα πρέπει ποτέ να τους δολοφονήσετε για να κρατήσετε τα άνθη χαμηλά.