duke-005-copy-e1466947096997.jpg
Το αυτί του ελέφαντα Illustris. Φωτογραφία: Steve Bender

Είστε ένας από τους μελαγχολικούς ανθρώπους που πάντα κρύβονται στο πίσω μέρος και ελπίζει να μην παρατηρηθεί; Στη συνέχεια, σταματήστε. Τώρα αμέσως. Για να φτάσετε οπουδήποτε στη ζωή, πρέπει να προσελκύσετε την προσοχή. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τον κήπο σας. Το αυτί του ελέφαντα του φυτού. Δεν υπάρχει τίποτα λεπτό ή ντροπαλό γι ‘αυτό.

Υπάρχουν δύο ομάδες φυτών που καλούν το αυτί του ελέφαντα. Ο πρώτος, Alocasia sp., κρατά τα τεράστια δικά του φύλλα σε όρθια θέση. Για το λόγο αυτό, έχει κερδίσει το συγκλονιστικά προφανές κοινό όνομα, “το αυτί του ελέφαντα.” Δεν είναι τόσο κρύο-σκληραγωγημένο (στην καλύτερη περίπτωση στο USDA Zone 8A) και ως εκ τούτου όχι τόσο ευρέως αναπτυγμένο όσο και η άλλη ομάδα, Colocasia sp., των οποίων τα τεράστια φύλλα με σχήμα καρδιάς σε σχήμα λόγχης κρεμούνται. Τα περισσότερα από αυτά είναι χειμωνιάτικα σκληραγωγημένα στη Ζώνη 7Α και είναι αυτά που είναι αυτή η θέση. Για λόγους σαφήνειας, θα τα αποκαλώ “κρεμασμένα” αυτιά του ελέφαντα.

Τα περισσότερα αυτιά του κρεμασμένου ελέφαντα προέρχονται από ένα ασιατικό είδος που ονομάζεται Colocasia esculenta, επίσης γνωστή ως taro. Είναι ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στον κόσμο και καλλιεργείται σε πολλές τροπικές χώρες για τη βρώσιμη ρίζα του. Οι Χαβανέζοι αποκαλούν “kalo” και αλέθουν τη ρίζα για να φτιάξουν ένα αμυγδάλιο φαγητό που λέγεται “poi” το οποίο σερβίρεται με σχεδόν κάθε γεύμα.

 

1024px-bowl_of_poibshams-e1466949880520.jpg
Ω αγόρι, αυτό είναι poi! Φωτογραφία: Bshams

Μμμμμμ………αυτό δεν φαίνεται καλό; Έχω δοκιμάσει poi και αυτό μου θυμίζει άοσμο grits. Πρέπει να το συνδυάσετε με κάτι που έχει μια πραγματική γεύση. Ίσως ένα σκυλάκι.

Στον κήπο, το taro μοιάζει με το παλιό, εξοικειωμένο αυτί του πράσινου ελέφαντα του οποίου οι τεράστιες ρίζες αγοράζετε στα μεγάλα καταστήματα κιβωτίων την άνοιξη. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι φυτοκαλλιεργητές έχουν εισαγάγει πολλές συναρπαστικές νέες μορφές που έχουν κηπουροί που κάθονται με poi …… oh περιμένω, εννοούσα Χαρά. Τώρα έχουμε μωβ φύλλα, σχεδόν μαύρα φύλλα, στίγματα στα φύλλα, συσφιγμένα φύλλα, κίτρινα φύλλα, φύλλα με κόκκινα φύλλα, στραβισμένα φύλλα και φύλλα τόσο λαμπερά που μοιάζουν με το δέρμα ενός λιπαρού κατασκευαστή σώματος. Ανάλογα με τον τύπο, τα φυτά μεγαλώνουν από 3 πόδια ύψος μέχρι 7 πόδια. Μη διστάσετε να κάνετε σάλιο πάνω από τις παρακάτω επιλογές.

 

eletricbluegeckoplantsnoveau_phixr-e1466951004344.jpg
«Ηλεκτρικός μπλε Gecko». Φωτογραφία: plantsnoveau.com

floridahillnurserycom_phixr.jpg
‘Maui Gold’. Φωτογραφία: floridahillnursery.com

colocasia_puckered_up_img_3357lg-1-e1466951266349.jpg
«Πυροβολήθηκε». Φωτογραφία: PDSI

gardenygoodnesscom_phixr-e1466951547223.jpg
‘Mojito’. Φωτογραφία: gardenygoodness.com

Πώς να μεγαλώσω Για να μεγαλώσετε τα αυτιά του ελέφαντα που θα σας συγκλονίσουν, θα σας χαλαρώσουν και θα σας εκπληρώσουν, θα πρέπει να τους δώσετε τέσσερα πράγματα – θερμότητα, ήλιο, νερό και αζωτούχα λιπάσματα. Ο Grumpy βρίσκει ευκολότερο να προμηθεύει και τα τέσσερα όταν καλλιεργούνται σε δοχεία αντί για το έδαφος, αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς. Φυτεύστε τους κονδύλους περίπου 6-ιντσών βαθιά.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μην περιμένετε τα φυτά αυτά να επιβιώσουν από τους χειμώνες, όπου το έδαφος παγώνει ή πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς. Βαριά σκωρία στο τέλος του χειμώνα μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον ζώνη ανθεκτικότητας, ίσως στη Ζώνη 6. Τόσο πώς μπορείτε να κρατήσετε πάνω από ένα showstopper εργοστάσιο που έχετε πληρώσει μεγάλα δολάρια για; Αναπτύξτε το σε ένα δοχείο που μπορείτε να πάρετε μέσα για το χειμώνα σε ένα δροσερό υπόγειο ή γκαράζ που δεν παγώνει. Θα χρειαστεί να διατηρήσετε το έδαφος ελαφρώς υγρό για να διατηρήσετε τις ρίζες. Στη συνέχεια, πάρτε το πίσω έξω την επόμενη άνοιξη, όταν αισθάνεστε έναν καλό ιδρώτα έρχονται επάνω. Σερβίρετε μερικά poi και απολαύστε!