Μην τακτοποιείτε για τα αζαλέα Scraggly

Η διαμόρφωση των αζαλεών σας είναι σαν να έχετε ένα καλό κούρεμα. η βελτίωση είναι αισθητή αλλά το ποσό που αφαιρείται δεν είναι. Με λίγη προσοχή, τα φυτά σας θα είναι τόσο όμορφα όσο μια φωτογραφία. Το τέλειο κλαδεμάκι μπορεί να πάρει αυτούς τους θάμνους σε σχήμα και να τους κρατήσει με αυτόν τον τρόπο.

Αν κόψετε τις αζαλέες κατά τη διάρκεια της λανθασμένης περιόδου, θα διακόψετε τα άνθη του επόμενου έτους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αζαλέες ανθίζουν στο παλιό ξύλο, έτσι ώστε να παράγουν λουλούδια για την ανάπτυξη του περασμένου έτους. Δεν θα βλάψετε το φυτό με το κλάδεμα κατά τους ζεστούς μήνες, αλλά αν θέλετε λουλούδια, κρύψτε τις μηχανές σας μετά την άνοιξη. Η καλύτερη στιγμή για να κόψετε τις αζαλέες είναι μόλις τελειώσουν να ανθίζουν.

Ποτέ μην κλαδεύετε τις αζαλέες με ηλεκτρικές ψαλίδες. Τα εργαλεία κλαδέματος χειρός είναι απαραίτητα για τη σωστή δουλειά. Εάν οι θάμνοι σας δεν έχουν διαμορφωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί μεγάλα ξύλινα στελέχη με συστάδες φυλλώματος στις άκρες. Φτάστε μέσα στο φυτό για να κόψετε αυτά τα κοτσάνια από εκεί που ενώνουν κάθε κλαδί. Όχι μόνο θα κρύβονται όλες οι περικοπές από το περιβάλλον φύλλωμα, αλλά αυτή η τεχνική επιτρέπει επίσης το φως του ήλιου να διεισδύσει στο κέντρο του φυτού, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τα λουλούδια. (Η επίπεδη κάλυψη των αζαλεών σας με το κόψιμο μόνο των άκρων των διακλαδώσεων έχει ως αποτέλεσμα πυκνή ανάπτυξη του κλαδιού με αραιή φύλλωμα.)

Παρόλο που μπορεί να καταλήξετε με ένα ανησυχητικά μεγάλο σωρό κομμένων στελεχών, μην ανησυχείτε. Οι αζαλέες σας δεν μοιάζουν με αυτές που μόλις έχουν σφαγεί. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η μέθοδος κλαδέματος επιτρέπει στους θάμνους να διατηρούν το φυσικό, ευάερο σχήμα τους.

Επιλέξτε το σωστό εργαλείο

Τα μικρά δαμάσκηνα είναι ωραία για το περικοπή των στελεχών με πλάτος μολυβιού, αλλά τα μακριές χειρολαβές είναι το εργαλείο επιλογής όταν κόβετε κλάδους ½ ίντσας έως 1 ½ ίντσες σε διάμετρο. Οι χειρολαβές παρέχουν τη μόχλευση που απαιτείται για να κάνουν καθαρή περικοπές.

Πρόσεχε

Εάν δείτε ωχρούς, ασαφείς μπουμπούκια συσφιγμένους σφιχτά στις άκρες των κλαδιών, είναι πολύ αργά για να κλαδεύουμε τις αζαλέες χωρίς να κόβουμε τα λουλούδια του επόμενου έτους.