dolazi do velikog dijela avanture u posjetu državnom parku Colorado Bend u državi Texas Hill. Smjernice su jednostavne. Vodite sjeverozapadno od Austina 110 milja i vozite dok se pločnik ne zaustavi.

To će vas odvesti do kraja crno-cestovnog puta pored jednog trgovačkog grada Bend, Texas. Posljednjih 10 milja do parka vodi niz uvijanje šljunčane ceste gdje automobili podižu zubne prašine poput stacionarnih posuda.

Više ne stvaraju ceste poput ove. I ne čine liječnike kao što je stari Doc Doss. Zahvalni pacijenti podignuli su spomenik u blizini General Storea Bend čast pionirskom liječniku. Proširio je te ceste 40 godina isporukom beba i liječenju bolesnih, a on je “proveo tri Ford vozila” u procesu.

Vjerojatno je to bila dužnost i služba koja ga je tjerala. No, u proljeće, možda su to bili divlje flore. Bluebonnets pokriva obronke krajem ožujka i početkom travnja, čineći put duž Država 16 i Farm Road 501 preko Llana da se zavine jednom od najspektakularnijih opruga u Teksasu.

Usred vapnenačkih kanjona koji se protežu duž rijeke Colorado iznad jezera Buchanan, park čuva fantastično prirodno čudo. Voditeljica parkova Cory Evans vodi se niz strmom stazom od 3 do 4 milje do Gorman Falls-a. U potok koji hrani padne prskanje s visine od 60 stopa. To je pljusak klastera paprati i izlijevanja u bistre bazene formirane sedrenim branama. Kako bi se zaštitio nježan ekosustav oko pada, pristup je ograničen na vođene ture vikendom.

Bujna zelena oaza izgleda kao špilja koja je podigla svoj krov kako bi otkrila svoju skrivenu ljepotu. U uzlaznoj toplini poslijepodneva osjećam da me okružuju hladni svjež zrak i slušam tiho dok voda, ptice i kukci pjevaju nebesku glazbu proljeća.

Državni park Colorado Bend: PP Box 118, Bend, TX 76824; (915) 628-3240. Ulaz: 3 $ dobne skupine 13 i više. Gorman Falls ture nude se u subotu u 10 i 2 ujutro. i nedjelja u 10 sati. Ulaznice su 3 $ odrasle osobe i 2 $ 6-12. Divlje špiljske ture nude se svaki vikend. Kontaktirajte park za rezervaciju i informacije. Vožnja kanuom je popularna na rijeci Colorado. Ribolovci se stadoše u park, kada pijesak izlazi iz rijeke s jezera Buchanan kako bi se odvojio od kraja veljače do ožujka. Park ima kampove s ograničenim sadržajima. Ako ga ne želite grubiti, Llano (35 milja jugozapad) nudi niz smještajnih mogućnosti, uključujući Best Western, (915) 247-4101 i obiteljske apartmane u Hill Country Suites, (915) 247-1141 , Nemojte propustiti prženje, kobasice i svinjetina (po cijeni od funte) kuhani preko otvorene jame u Cooperovoj Old Time Pit Bar-B-Queu u Llanu.

Ovaj je članak iz ožujka 2003. godine Southern Livinga. Budući da su cijene, datumi i ostali posebni podaci podložni promjenama, provjerite sve informacije kako biste bili sigurni da je još uvijek aktualna prije izrade putnih planova.