WATCH: Arhitekt piše smiješan pregled pola stoljeća Barbie Dreamhouses

“Vrlo bok”, “doista luksuzan”, “fantastičan” i “pravi pogodak”.

To su samo neki od deskriptora, stručnjak arhitekture koji je opisivao pola stoljeća Barbie Dreamhousesa u smiješnom komadu za Apartman terapija.

Nancy Mitchell započinje svoj putovanje niz memorijsku traku s prvom Barbie Dreamhouse, studio apartmanom napravljenom u cijelosti od kartona, koja je debitirao 1962. godine. “Kasnije, Barbie Dreamhouses su dizajnirani kao stanovi, ili čak i samostojeća obiteljska kuća”, napominje. , “Ali ovo je očito studio, dom jedne djevojke koji živi život po svojim uvjetima.”

Slijedi prijelazna priprema oko 1964. Kao i njezin prethodnik, ovo je još uvijek izrađeno isključivo od kartona, osim što ima više soba. ‘Oblikovana cigla, zidovi kamene dnevne sobe – vrlo su 60-ih godina’, piše Mitchell.

Godine 1974. Mattel je debitirao na ikonografskom multi-level househouse formatu Barbie Dreamhouse. “Gradska kuća ima detaljan dizajn koji me prikvačio kao dijete i još uvijek me smeta: namještaj i značajke tiskane na zidu”, rekla je Mitchell. “Ne zavaravate me, Mattel. Želim stvarni bazen, a ne jednu fotografiju. “

1979. godine stvorio je izrazito avangardni Dreamhouse, kojeg Mitchell opisuje kao “malo švicarsku kućicu s modernom sredinom stoljeća”, koja “zapravo radi sasvim lijepo”. Godinu dana kasnije verzija kuće otvorena u tri dijela napravila je trijumfalni debi, inovacija Mitchell naziva “genijalnim rješenjem” kako bi se mogla doći unutra i igrati.

Zatim je došao $ 400 Barbie Magical Mansion, koji je, dugačak od četiri metra, visine tri stopa i dubokim dubinama, Mitchell opisuje kao “doista luksuzan”. Ona nastavlja aplaudirati dizajn modernog napredovanja, uključujući radna svjetla i funkcioniranje zvona na vratima, iako ne može pomoći, ali se pitaju zašto dom ne uključuje jedan WC.

“Živjet ću ovdje”, kaže Mitchell o Dreamhouseu 2012, koji je konačno omogućio realan način kretanja između etaža: lift koji nije u središtu kuće. “Ovo je jedan od rijetkih Barbie Dreamhouses koji se zapravo bavi potrebama kupaonice i kuhinje, a također pruža realan način kretanja između podova”, primjećuje ona. Vruća kadica na krovu, međutim, nije baš realna.

Najnovija iteracija Barbie Dreamhouse sada je dostupna za $ 170 na Walmartu. Ovaj najnoviji izgled prvi je koji uključuje priloženu garažu. Mitchell ne može pomoći, ali shvati kako su Dreamhouses evoluirali iz “minijaturnih verzija mjesta za koje je netko možda živio” znatiželjnicima koji su očito igračke. “Ali za Barbie, to je u redu”, zaključuje ona.