Evo sjajnog razloga da nekome pruži ruku

Ako ste ikada držali djetetovu ruku dok ste dobili metak – ili je netko držao tvoje kad ste na primatelju igle – to je dobrodošla potpora. Međutim, nova studija kaže da bi stiskanje nečije ruke moglo biti više od ponašanja morala. Možda je zapravo lijek protiv bolova.

Prema novoj studiji objavljenoj u Zbornik Nacionalne akademije znanosti, držanje ruku u bolnim situacijama (kao što je porođaj) može zapravo pomoći u ublažavanju boli. Kako bi dokazali što mnogi od nas možda nagađaju, istraživači su stavili 20 parova u različite situacije i zamolili ih da drže ruke, sjednu zajedno bez dodirivanja ili sjednu u različitim sobama. Žena u svakom paru potom je prošla kroz različite testove – jedan bezbolan i jedan nadamo se da nije previše bolan.

Dok su testovi bili u tijeku, istraživači su pratili aktivnost mozga i muškarca i žene. Prema Tonik, u prošlosti je istraživanje pokazalo da kad vidite nekoga drugoga u boli, osobito ako je ta osoba vaš partner ili prijatelj, vaš mozak može reagirati kao da se prvo osjeća bol, iako se bol ne događa izravno vas.

U novoj studiji otkrili su da ne samo da par osjeća bol (barem u njihovim neuronskim sustavima) dok je žena prolazila testovima, ali su otkrili da se suosjećajni osjećaji povećavaju kada je par držao ruke.

WATCH: Studija pokazuje najbolje vrste prijatelja su “srednje” Ones

Ako to nije dovoljno da biste dobili pjevušu pjesmu Beatlesa, “Želim držati ruku” u liječničkom uredu, istraživači su također otkrili da ručno držanje – ili, konkretnije, ručno cijeđenje – može zapravo smanjiti bol. Razlog zbog kojeg su žene u generacijama cijepile ruke svojih supruga u dostavi, to je da se držanje ruku s nekim – osobito onima koje volite – može djelovati kao prirodni lijek protiv bolova. Iako nije sasvim isto kao i Advil ili epiduralni, to je bio suosjećajniji supružnik, što je učinkovitiji njihov dodir ublažio bol. Znanstvenici smatraju da bi veza između parova mogla dovesti do osobe koja bolno osjeća razumijevanje i bliže njihovu partneru i to je dovoljno da im pomogne da se osjete samo malo bolje.

  Arbyja u rov u Unicorn Frappuccino teritorij s divljim novim pićem

Sljedeći put kada netko koga voliš dobiva metak ili bol, neka vam daju stisak. To bi moglo biti više od pomaganja.